Sponsors

Dorien Schriks van Transport service Brabant uit Schaijk.

Website

Ank Klis van Reclamebureau studio2d in vorm uit Kaatsheuvel.

Website

Computerbedrijf en webdesign Best IT Solution! uit Groningen.

Website

Maarten Obbens, Sociatief

Sociatief

Ervaringen Jos

Ik Jos ben zelf een fibromyalgie patiënt.

Even over mijzelf. Ongeveer 20 jaar geleden begon ik last te krijgen van mijn lichaam. Overal pijn knieën, heupen, rug, schouders en ellebogen en altijd vermoeid. Een hele zware en moeilijke tijd voor mij, maar ook voor het gezin. Na heel veel doktoren, specialisten en ziekenhuizen bezocht te hebben, kwam er geen enkel resultaat en het leven werd steeds onaangenamer. Totdat ik besefte dat ik er alleen voor stond en dat ik zelf iets moest gaan doen, om te proberen hier uit te komen.
Ongeveer 8 jaar geleden ben ik begonnen met sporten, het voedingsschema werd streng aangepast en ik moest eruit. Een andere omgeving, in contact komen met mensen, die een klein beetje begrip hadden, gewoon met mensen kunnen praten. En proberen zo weinig mogelijk in een isolement terug te komen, niet negatief denken en ook dit alles was weer zeer vermoeiend.
Er moesten weer positieve dingen komen en na jaren van doorzetten is dit ontstaan. Ik schrijf dit nu kort op, maar het is een hele lange en moeizame strijd geweest.
Maar nu ben ik zover dat ik het tijd vind dat ik andere mensen kan helpen met al mijn ervaringen.
Ik heb toen enkele dingen geprobeerd, vrijwilligers werk, op visite gaan, maar dit werkte allemaal niet. Totdat ik bij Ooms een sportschool in Tilburg terecht kwam. Daar hadden ze een kantine en ik ging een kop koffie drinken. Slechts 1 kop, omdat ik anders teveel last kreeg van mijn gewrichten. Voordat ik koffie dronk, dronk ik eerst veel water, zodat de koffie snel uit mijn lichaam zou verdwijnen.
Het personeel was heel vriendelijk en ik had een adres waar ik zo binnen kon lopen. Na dit enkele keren gedaan te hebben, kwam ik in gesprek met een therapeut en die vertelde dat er een apparaat was, waar ik best baat bij zou kunnen hebben. Dit was de crosstrainer en ook nog de power-plate/trilplaat.
Dit heb ik een paar keer gedaan, met moeite 5 minuten lang, maar ik voelde een lichte verbering in mijn benen. Dit heb ik een tijdje vol gehouden en iedere keer een beetje langer.
Na een paar maanden werd de pijn in mijn knieën en heupen wat minder en had ik drie ochtenden in de week dat ik iets kon gaan doen wat ik leuk vond. Ik ben ook bij het biljarten gegaan, wat ik nog kon en leuk vond, dus ik had ook ’s middags een doel. Ik kwam onder de mensen, kon weer een beetje sporten, dus weer iets positiefs.
Dit heb ik steeds verder uitgebreid, steeds langer op de crosstrainer en de pijn in mijn knieën en heupen werd steeds minder, maar de vermoeidheid dat werd maar een heel klein beetje minder, maar ik bleef volhouden.
Na ruim een jaar begon ik ook resultaten te krijgen met de vermoeidheid.
Totdat ik alweer eens een keer erg veel last kreeg van mijn rug, dus ging ik naar een therapeut.
Er was een nieuwe therapie, dus ik moest met gewichten gaan trainen wat voor mij heel tegenstrijdig was, want als ik een kop koffie oppakte, dan deden mijn ellebogen en schouder al pijn. Ik vertelde ook dat ik het met deze therapie niet eens was, maar dat ik het zeker zou gaan proberen. Dit heb ik gedaan, het moest langzaam en zo zwaar mogelijk . Dit alles was voor mij heel zwaar.
Na een tijdje bleek dat ik ook verbetering kreeg met de rug, de ellebogen en schouders en niet onbelangrijk de vermoeidheid, en dit door zware dingen langzaam te tillen en steeds langer op de crosstrainer te kunnen staan. Daarnaast was het zo dat ik steeds sneller herstelde van blessures.
Dit doe ik nu al 8 jaar en het geestelijk beter voelen is ook verhoogd. Drie ochtenden waar ik nog steeds naar uit kijk, wat een feest voor mij is, andere praat, de sleur uit, het enige dat nog ontbreekt, is begrip en dat kan ik alleen van mede patiënten krijgen.
Voor mij is het duidelijk, dat wat ik ondernomen heb, zeer goed voor mij is geweest. En ik weet ook dat mijn fibro nooit weg zal gaan, maar op deze manier is er goed mee te leven. Ook ben ik blij dat ik eigenwijs ben geweest en het advies “daar moet je maar mee leren leven “ of potten met pillen slikken, niet opgevolgd heb.
Waar ik ook echt behoefte aan heb is om voor langere tijd op vakantie te gaan, zodat ik uit het patroon van de dagelijkse beslommeringen kan komen en even mens kan zijn. Geen dingen die moeten, maar even aan mijzelf werken. Rust en ontspanning bovenaan.

Ik zou nog even terug komen op het eten.Ik ben maar weer naar de dokter gegaan en die stuurde mij naar een homeopaat.Hij was heel kort en krachtig tegen mij. Mijn lever was veel te groot en ik moest streng op dieet.Dit hield in, geen melkproducten, geen eieren, geen vlees, geen citrus vruchten, geen noten en geen peulvruchten.
Mijn vrouw kan goed koken, want wat ik wel mocht was niet zo lekker, maar zij maakte er toch iets lekkers van. Dit door veel soja producten te gebruiken.En warempel, na 2 á 3 weken begon ik resultaten te voelen. Ik was niet meer zo leeg en moe, ik kreeg weer zin om dingen te doen. Na 6 weken moest ik terug komen bij de homeopaat. Gelukkig kon ik vertellen dat het alweer veel beter ging, ik had tabletten gehad en kreeg er nu ook vit B12 bij.
Ik mocht nu ook een klein beetje “zondigen”. Ik mocht af en toe rundvlees eten en ik mocht weer gewone mayonaise eten. Dit laatste, omdat ik zoveel afgevallen was.Maar ik blijf dit eetpatroon volhouden. De reden is dat verschillende allergieën, waar ik al 25 jaar last van had, zijn verdwenen, ik ben minder moe, en die kilo’s mogen er af blijven.

Voor een uitwerking van deze eetwijze, zie de link eet patroon op de site.