Ervaringen Harry

Chronisch Vermoeidheids Syndroom ( CVS ).Graag wil mijn ervaringen over chronische vermoeidheid  met u delen.
Zolang ik me kan herinneren ben ik al moe, altijd moe. De laatste jaren zelfs zo erg dat ik met name     ’s morgens nauwelijks meer kon functioneren en uren nodig had op gang te komen. Er kon geen directe oorzaak gevonden worden voor deze fysieke problemen. Ook geestelijk kwam ik in een neergaande spiraal terecht.
De dokter kon me niet helpen, (er zijn geen medicijnen voor) dus zat er niets anders op dan de situatie te accepteren en mijn levenspatroon daarbij aan te passen. Steeds vaker moest ik halverwege de dag gaan liggen, omdat het niet meer ging, met alle consequenties van dien. Of ik 8 uur sliep of 14 uur, er was geen enkel verschil in moeheid merkbaar.
Twee jaar geleden was op Omroep Brabant het programma ’Gezond TV’ te zien, waarin
een vrouw huilend van blijdschap vertelde dat doktoren in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen haar met een speciale nieuwe methode van haar chronische vermoeidheid hadden afgeholpen. De therapie had 1 jaar geduurd en ze was helemaal genezen verklaard. Ze zei: er valt een enorme last van me af, ik voel me weer vogelvrij.
Meteen heb ik contact opgenomen met Nijmegen en werd voor een  verwijsbrief eerst terugverwezen naar mijn huisarts. Die was van dit nieuwe proces nog totaal niet op de hoogte. Enkele weken daarna ben ik bij het GGZ ZWN in Roosendaal terecht gekomen.Zij werken nauw samen met het Radboud Ziekenhuis. Na een intakegesprek met een psychotherapeute en een wachttijd van zes maanden (uitgeloot) is de intensieve therapie gestart. Na veel en fysiek zware oefeningen ben ik me heel langzaamaan beter gaan voelen en was er duidelijk meer balans merkbaar.
Na ruim een jaar was de vermoeidheid voor 60% onder controle. Ik ben blij dat ik de gelegenheid heb gehad om deze therapie aan te gaan. Het heeft me ook veel inzicht gegeven in mijn dagelijkse ritme en beperkingen en ben sindsdien veel bewuster gaan leven. Goed naar mijn lichaam luisteren en regelmatig rustpauzes inbouwen, twee uur werken – een uur rust, was het advies na een afsluitend evaluatie-gesprek, nu een half jaar geleden. Omdat elke persoonlijke situatie en achtergrond anders is, lijkt het me beter om niet over de wijze van behandeling uit te wijden.
Maar ik neem aan dat de huisartsen inmiddels op de hoogte zijn van het nieuwe genezingsproces van CVS. Het is absoluut de moeite waard om er informatie over in te winnen.

Blijf positief denken en in jezelf geloven, dan komt alles goed.

Met vriendelijke groet,

Harry.